Våra studenter

Masterstudenten Viktor Wretström jobbar som studentvärd på Historiska museet i Lund

Hej Viktor! Berätta - varför valde du att börja läsa historia?
Min resa till historia är något snirklig och udda. Jag studerade tidigare molekylärbiologi med inriktning mikrobiologi på Lunds universitet. Efter att ha gått fram och tillbaka mellan studier och studieuppehåll fick jag jobb som mikrobiolog och arbetade som detta i närmare två år. Det kändes dock alltid som om något saknades och slutligen bestämde jag mig för att pröva något nytt, något jag faktiskt var intresserad av. Historia blev chansningen och nu, fem år in i studierna och i slutet av min master, måste jag säga att chansningen landade helt rätt.

Berätta om ditt jobb som studentvärd på Historiska museet – vad gör du i din roll?
Jobbet på Historiska museet kan sägas bestå av tre delar: reception, guidning och säkerhet. Majoriteten av ens arbetstid består av att bemanna museets reception och agera välkomstvärd för museets besökare. Här delas det ut information, man besvarar frågor och tar emot betalningar för de som handlar i museets lilla souvenir/bok-butik. Utöver detta så skriver man på visningar och håller visningar/guidade turer för besökare. Dessa visningar kan oftast anpassas till ens egna intressen och man är därmed med och formar museets utåtriktade verksamhet. Jag själv som har stort intresse i Antiken har skrivit en mängd olika och varierade visningar kring museets Antiksal med allt från demokrati till skönhetsideal. Den tredje uppgiften består av att öppna och stänga museet och dess utställningar samt att ha ansvar för larm, säkerhetskameror och eventuell kontakt med Securitas. 

Vilken nytta/erfarenhet från dina studier i historia har du med dig in i ditt extrajobb?
Massor! Den breda kunskapen man fått från grundkursen hjälper en att skriva visningarna och att kunna svara på de flesta frågorna man får från besökare. Ytterligare har spetskurser och fördjupningar - så som arbetarhistoria och de ämnen jag skrev om under min B- och C-uppsats - gett mig inspiration och hjälp när jag skapar mina egna visningar.

Hur fick du jobbet som studentvärd?
Jag sökte jobbet via en annons. Något som hjälpte mig var förmodligen att jag sen tidigare var bekant med museet och därmed kunde ge bra svar på arbetsintervjun på frågor som berörde museet. Ytterligare hjälptes jag av att jag inom min roll som aktiv i historiska studentföreningen KLIO varit i kontakt med museet vid ett flertal gånger och var ett bekant ansikte för dem.

Vad är det bästa med att studera historia?
Det finns mycket att säga här, men generellt är det den breda allmänbildningen man får, den källkritiska tankegången (som för gott och ont hänger med en hela tiden) och att man verkligen kan nörda ner sig i något. Att just kunna gå på djupet, och att finna att man är lång ifrån ensam med att ha ett intresse i något obskyrt historiskt, är något udda magiskt och härligt.

Vilka tips vill du ge till andra studenter som funderar på att börja läsa historia?
Var inte rädda att göra något ni faktiskt är intresserade av! Arbetsmarknaden och yrkesbanan är kanske inte den rakaste eller säkraste, men oavsett om det blir en termin, sex terminer eller tio terminer som man sitter med historia så kommer de kunskaper man fått vara till nytta för en. Och även om vägen sen ser svår ut till en fast anställning, så finns den där, för de som är villiga att gå den långa och (ibland) snirkliga (men fantastiskt roliga) vägen som är historia och humaniora. 
 

Elsa cCona porträtt

Elsa Crona läser masterprogrammet i historia

"Större förståelse för människan och hennes omvärld, både nu och då."

Sidansvarig: sofia.hermanssonhist.luse | 2023-10-25