Svar på vanliga frågor

Vanliga frågor om Kandidatprogrammet i historia

Anmälan och antagning

Q: Hur anmäler jag mig till programmet?
A: Du anmäler dig via Antagning.se senast den 15 april.

Q: Hur många platser finns det på Kandidatprogrammet i historia, och antar ni även till vårterminen?
A: Programmet har 60 utbildningsplatser. Vi antar endast till höstterminerna.

Q: Kan jag bara läsa historia i Lund inom detta kandidatprogram?
A: Nej, institutionen erbjuder varje termin fristående kurser, bl.a. grundkurs i historia (första terminens studier), fortsättningskurs (andra terminen) och kandidatkurs (tredje terminen). Med fristående kurser kan du själv bygga upp en filosofie kandidatexamen i historia. Läs mer om andra utbildningsvägar i länken nedan.

Q: Hur görs urvalet till programmet?
A: Den som söker måste ha grundläggande behörighet, liksom gymnasiekurser i historia och samhällskunskap. Gymnasiebetyg och resultat från högskoleprov får en del var av platserna.

Q: Var kan jag hitta statistik och antagningspoäng från föregående terminer?
A: Hösten 2017 var första gången som kandidatprogrammet i historia gick. Länken nedan tar dig till statistik och antagningspoäng för samtliga program och fristående kurser vid Lunds universitet.

Q: Jag har redan läst kurser i historia. Kan jag ansöka till utbildningsprogrammets senare delar?
A: Ja, det kan vara möjligt till tredje terminen (hösttermin). Kontakta programkoordinatorn om du har funderingar kring antagning till programmets senare delar. Glöm inte att du måste anmäla dig i tid till motsvarande kurs via antagning.se 15 april.

Q: Jag har missat sista anmälningsdag. Kan jag göra en sen anmälan?
A: Om ansökan till programmet öppnar igen i juli finns det en Lägg till-knapp på antagning.se. Observera att detta inte är en garanti att det finns lediga platser på programmet. Du får vänta till institutionen kallar dig om du får en plats.

Q: Vad får jag för meritvärde när jag anmäler mig sent?
A: Om du anmäler dig för sent får du inget meritvärde baserat på betyg eller högskoleprov. Sena anmälningar från behöriga sökande placeras in en enda kö.

Under utbildningen

Q: Jag har glömt min Studentidentitet. Vad ska jag göra?
A: Har du inte fått din studentidentitet eller glömt bort ditt lösenord, ska du gå till Studentportalens support. För övriga frågor kring studier vid Lunds universitet, LUX, eller institutionen – t.ex. om LU-kort, examen, försäkring, kursplattformar, reception, terminstider – se Studera historia - från A till Ö, länken finns nedan.

Q: Måste jag ansöka till kurser varje termin även då jag är antagen till ett program?
A: Som student inom programmet måste du alltid ansöka till den kursen du avser att läsa kommande termin genom antagning.se. Sista ansökningsdag är den 15 oktober/15 april. Du måste också aktivt tacka ja på antagning.se till den kurs du har sökt varje termin. Observera att det finns behörighetsregler även inom programmet, se respektive kursplan!


Q: Hur många poäng är helt valfria inom programmet?
A: 30 hp är valbar fördjupning med kurser som lämpar sig särskilt väl att kombinera med historiska ämneskunskaper, och ytterligare 30 hp för studier i historia utomlands eller i Sverige som förberedelse för examensarbetet.

Q: Kan jag genomföra en praktiktermin inom programmet?
A: Nej, men det finns möjlighet till 7,5 hp praktik inom programmet på den tredje terminens projektarbete. Du söker själv praktikplats.
 
Q: Jag funderar på att ta ett studieuppehåll från programmet. Hur går jag tillväga?
A: Ansökan om studieuppehåll görs på avsedd ansökningsblankett (se blankett nedan), i samråd med den programkoordinatorn. Studieuppehåll medges inte under första terminen på programmet.

Q: Jag har blivit antagen till programmet, men kan inte påbörja min utbildning i höst. Kan ni hålla min plats?
A: En person som är antagen till en utbildning har möjlighet att ansöka om anstånd med studiestarten om det finns särskilda skäl.

Q: Jag har läst vid annat universitet eller annan högskola. Kan jag tillgodoräkna poäng i kandidatprogrammet?
A: Detta bör du alltid diskutera med programkoordinatorn. Se även antagning till senare del av program ovan.

Efter utbildningen

Q: Är jag behörig att läsa en masterutbildning efter programmet?
A: Du måste själv ansöka om att få ut en filosofie kandidatexamen i historia hos vår examensavdelning, och med denna examen uppfyller du behörigheten till ett stort urval av masterutbildningar. Läs mer om Masterprogram i historiska studier nedan.

Q: Vad kan en historiker?
A: Läs mer om vidare karriärmöjligheter för historiestudenter på hemsidan.