Ny bok: Hedvig Eleonora och hennes tid

Av Sofia Hermansson - Publicerad den 29 juni 2023
Porträtt Eva Helen Ulvros
Foto: Björn Andersson/Historiska Media

I en nyutgiven bok av vår professor, Eva Helen Ulvros, får vi följa drottningen från äktenskapet, där hon långa perioder var med sin make ute i fält, till att hon som gammal förgäves bad sin sonson Karl XII att sluta fred.

Källa: Historiska Media

"I Hedvig Eleonora och hennes tid får läsaren också en inblick i hovlivet med dess teatrar och maskerader, samt i det kungliga privatlivets utflykter och nöjen. Karl XI var en familjeman som gärna tog med barnen på roddturer och picknickar. Parallellt med idyllen får vi också möta svälten, pestepidemierna och häxprocessernas fasor. Tillsammans målar dessa kontraster en fascinerande bild av 1600-talets Sverige.
Hedvig Eleonora och hennes tid följer Hedvig Eleonora kronologiskt. Uppväxten vid det kulturella och lärda hovet i hertigdömet Holstein-Gottorp präglade henne starkt, och detta kulturella kapital manifesterades i arkitektur och konst i Sverige. Storslagna slottsanläggningar som Drottningholm och Strömsholm speglade den framväxande stormakten. Hedvig Eleonora fick under drygt sextio år som drottning en unik ställning som beskyddare av konst och vetenskap, och hon hade en synnerligen framträdande plats i stormaktstidens Sverige." (länk till sida: https://historiskamedia.se/bok/hedvig-eleonora-och-hennes-tid/)