Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (december 2023)


VIKTIGA DATUM

 


 

 

Deadlines

⇒ 9 december: deadline för anmälan till Historisk teori

 

 

Övriga händelser

Vecka 45 (2023) – vecka 4 (2024): Projekt och praktiker (tidigare Historiska problem)

 

31 januari – 2 februari 2024: PM-internat i Höör

 

15 februari – 19 mars: Historisk teori (internat 26–27 februari samt 18–19 mars)

 

10–12 juni 2024: FYB-konferens i Lund

 

 

 

 

 

Kommande disputationer

Martina Böök disputerar i historia vid Linnéuniversitetet den 8 december på avhandlingen Traditionella nyheter: Kläder, ekonomi och politik i Virestads socken 1750-1850. Tid: 13.00. Lokal: Sal Homeros, Hus F. Opponent är Hanna Enefalk, Karlstad universitet.

 

 

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

 

Välkomna till PM-internatet 2024!

 

 

Forskarskolans årliga PM-internat hålls på Stiftsgården Åkersberg i Höör den 31 januari – 2 februari 2024. De nya doktoranderna presenterar sina avhandlingsprojekt och får kommentarer av de doktorander som antogs året dessförinnan.

 

Som inbjuden gäst kommer Håkan Håkansson, docent i idé- och lärdomshistoria samt digitaliseringssamordnare på Lunds universitetsbibliotek. Håkan kommer att prata om relationen mellan forskare och forskningsbibliotek och de utmaningar denna står inför. Forskningsbibliotekens arbete med sina samlingar – vad man väljer att bevara och digitalisera – påverkar i hög grad vilken forskning som kommer kunna bedrivas i framtiden. Kan forskarna själva få en mer aktiv roll i detta arbete?

 

För frågor, hör av er till biträdande studierektor Maria Småberg.

 

Varmt välkomna!

 

 

 

 

 

Historisk teori

Forskarskolans obligatoriska kurs för nyantagna doktorander, Historisk teori, går av stapeln mellan den 15 februari och 19 mars 2024. Kursen innehåller ett internat på Bjärsjölagård den 26–27 februari och ett möte på LUX i Lund den 18–19 mars. Liesbeth Geevers (LU) och Leif Runefelt (SH) är lärare.

 

Anmäl er senast den 9 december på denna länk. För frågor, hör av er till Maria Småberg.

 

 

 

 

 

Nytt stipendium för språkkurs

Vid speciella behov av att gå en språkkurs eller annan nödvändig kompetensutveckling bekostar forskarskolan kursavgiften på max 6 000 kr. Det kan röra sig om kurser i svenska för doktorander med annat modersmål eller kompetensutveckling inom språk/paleografi för att arbeta med och tolka källmaterial. Doktorander inom forskarskolan kan ansöka om stipendiet vid behov och max tre antal gånger, det vill säga sammantaget max 18 000 kr.

 

Ansökan ska innehålla:

 

  • Information om sökanden, heminstitution, avhandlingsämne, handledare, hur långt in i forskarutbildningen doktoranden är.
  • En offert eller liknande från den institution som ger språkkursen.
  • En kortare förklaring till varför det är viktigt att gå en språkkurs/kompetensutveckling för avhandlingsarbetet.
  • Ett utlåtande från handledare om att språkstudier/kompetensutveckling är viktigt för avhandlingsarbetet.

 

Ansökan om stipendium för språkkurs/kompetensutveckling sker på särskild blankett som skickas till biträdande studierektor Maria Småberg.

 

 

 

 

 

Dags för doktorander antagna 2022 att välja tredjeläsare

Forskarskolan erbjuder och finansierar en tredjeläsare för alla doktorander som ingår i samarbetet och är antagna från och med 2019. Tredjeläsaren ska tas från en institution inom forskarskolans samarbete och kan anlitas efter att doktoranden har genomfört ett års forskarstudier. Senast under fjärde terminen ska tredjeläsaren kopplas in. För eventuella frågor om detta, hör av er till Maria Småberg.

 

Se mer på forskarskolans hemsida.

 

 

 

 

 

Grattis till er som fick det första resestipendiet!

Under hösten delade forskarskolan för första gången ut det nyinstiftade resestipendiet. Stipendiet ersätter det tidigare skrivbordsbytet och riktar sig till alla doktorander som är aktiva inom forskarskolan. Fyra doktorander fick var sitt stipendium på 20 000 kronor för utbyte inom Sverige och övriga Norden under minst två veckor vårterminen 2024:

 

Fannie Frederikke Baden (Lunds universitet, Institutionen för kulturvetenskaper) som ska till Linköpings universitet, Institutionen för Tema.

 

Petra Preisler (Lunds universitet, Institutionen för kulturvetenskaper) som ska till Nasjonalmuseet i Oslo.

 

Sara Williamsson (Lunds universitet, Institutionen för arkeologi och antikens historia) som ska till Institutionen för arkeologi, Oulu universitet, Finland.

 

Staffan von Arbin (Göteborgs universitet, Institutionen för historiska studier) som ska till Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie.

 

Nästa resestipendium utlyses i augusti 2024. Har du frågor kan du höra av dig till Kajsa Weber.

 

 

 

 

 

Nytt ramverksdokument

Nu ligger forskarskolans uppdaterade ramverksdokument ute på hemsidan.

 

 

 

 

 

REFLEKTIONER OCH REPORTAGE

 

 

 

 

Fem frågor till Martina Böök

Martina Böök disputerar i historia vid Linnéuniversitetet den 8 december på sin avhandling Traditionella nyheter: Kläder, ekonomi och politik i Virestads socken 1750-1850. Vi ställde fem frågor till Martina.

 

 

Beskriv din avhandling i fem meningar.

 

Under första halvan av 1900-talet kartlades Sverige av etnologer som sökte efter isolerade områden där kulturen stått stilla. Detta förkastades av senare forskare. I avhandlingen återvänder jag till den folkliga kulturen och undersöker Virestad socken, ett ålderdomligt område, mellan 1750 och 1850. Genom flertalet olika källor som sockenstämmor, församlingarnas brev till kungen angående överflöd 1793, bevarade kläder, ortbeskrivningar och bouppteckningar kan nya perspektiv på dessa ålderdomliga områden presenteras. Det visar sig att ålderdomliga kläder kunde fungera som en stabilisator i samhället vilket gjorde att området kunde vara modernt inom andra delar som t ex den politiska kulturen vid sockenstämman.   

 

Berätta om ett fint eller roligt minne från tiden i forskarskolan.

 

Jag kan inte välja ett specifikt minne utan det jag tar med mig är framför allt helheten av alla underbara informella möten efter dagens arbete.

 

Vilka är dina tre bästa tips för att klara doktorandtillvaron?

 

Välj ett ämne som fortfarande är intressant när avhandlingen är klar.

 

Gå din egen väg.

 

Var mycket på kontoret och fika med doktorander och seniora.

 

Detta hade jag inte kunnat vara utan under min tid som doktorand.

 

Sällskapet på institutionen av både doktorander och seniora.

 

Detta ser jag fram emot att göra efter disputationen.

 

Umgås mer med familj och vänner samt att få kasta mig in i andra forskningsidéer som jag har.

 

 

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Martina Böök: 8 december, disputation (LNU).

 

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

 

 

 

Vi önskar alla en god jul och ett gott nytt år!

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

 

Studierektor: Joachim Östlund

 

Biträdande studierektor: Maria Småberg

 

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber och Cecilia Riving

 

Administratör: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
 
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2023-12-01