Välkommen till Arbetarhistoria vid Lunds universitet
Aktuellt
Grävskolan
Grävskolan. Inbjudan till utbildning i gräv-där-du-står-cirklar.
Centrum för arbetarhistoria och Lunds universitet bjuder tillsammans med ABF Skåne, Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona och Arbetarrörelsens arkiv i Skåne in till en unik möjlighet att delta i en halvdagsutbildning om hur du kan skriva din arbetsplats, din organisation eller din orts historia med hjälp av en gräv-där-du-står-cirkel. Grävcirklar är inte bara givande och utvecklande för deltagarna, det är också ett viktigt verktyg för historieskrivning underifrån. Grävskolan erbjuder en unik möjlighet att lära sig mer om hur man kan göra för att komma i gång och ger deltagarna konkreta kunskaper och verktyg för att bedriva sin forskning, så passa på!
Utbildningen består av en introduktion, erfarenhetsutbyte med deltagare i pågående grävcirklar, grundläggande arkivkunskap, grundläggande arkiv- och litteratursök.
Det kostar inget att delta. Vi bjuder på fika.
Plats: Folkets hus, Landskrona, Lilla festsalen (alternativt Vipan). Ingång från Säbygatan 72 (jämte Landskrona arbetarkommun).
Datum och tid: lördagen den 23 augusti kl. 13:00-16:45.
Anmälan: mejla intresseanmälan till magnus.olofssonhist.lusesenast torsdagen den 14 augusti. Eventuella frågor kan ställas till samma mejladress.
Begränsat antal platser enligt först-till-kvarn-principen.
Om du är intresserad av tidigare gräv-där-du-står-cirklar och vad de har gjort, så har vi en databas med över tusen gamla cirklar. Ett exempel på vad en tidigare grävcirkel har gjort hittar du i den här boken.
Grävskolan är ett samarrangemang mellan AHL, föreningen Centrum för arbetarhistoria, ABF Skåne, Arbetarrörelsens arkiv i Skåne och Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona.
Tionde svenska arbetarhistorikermötet
Det tionde svenska Arbetarhistorikermötet kommer att äga rum i Malmö den 12-14 november 2025, i Malmö universitets lokaler på Niagara. Konferensen vänder sig till människor inom och utanför akademin som intresserar sig för arbetarhistoria i bred bemärkelse: i begreppet arbetarhistoria inkluderar vi historiska perspektiv på hur människor ur de lägre folklagren har levt, tänkt, arbetat och gjort politik i det förflutna.
Nu har registreringen öppnat och ni hittar formuläret i menyn ovan eller genom att följa denna länk: REGISTRERING. Samtliga deltagare på Arbetarhistorikermötet måste registrera sig. Detta gäller oavsett om man ska presentera ett bidrag, är inbjuden att medverka, eller bara vill närvara som åhörare. Information om middags- och eventuell konferensavgift hittar ni i formuläret. När ni har registrerat er kommer ni att få ett bekräftelsemejl med länk till betalningssida. Länken finns också i formuläret och här: BETALNING.
Det preliminära programmet hittar ni i menyn ovan eller genom att följa denna länk: Vetenskapligt program. Där finns även kort information om stadsvandringar och filmvisning. Under konferensen kommer det också att finnas ett program som är öppet både för konferensdeltagare och för allmänheten. Det öppna programmet kommer att löpa delvis parallellt med det vetenskapliga programmet. Mer om detta följer här på hemsidan! Konferensens keynotes är Lars Ekdahl och Malin Nilsson.
Denna gång arrangeras konferensen i anslutning till Arbetarfilmfestivalen/Nordic Labour Film Festival 14–16 november 2025, som generöst erbjuder intresserade konferensdeltagare gratis festivalpass. Läs mer om festivalen här: Arbetarfilmfestivalen.
Vid frågor om konferensen, kontakta konferensarbetarhistoriaorg.