Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (maj 2025)


VIKTIGA DATUM

 


 

 

Deadlines

⇒ 20 maj: deadline att anmäla sig till skrivreträtt på Blåsingsborg

⇒ 5 september: deadline att anmäla sig till kursen Historisk metod

 

Övriga händelser

8 maj: Workshop i muntlig presentation på engelska

12–13 maj: FYB-konferens i York

20–22 augusti: Skrivreträtt på Blåsingsborgs gårdshotell

17–19 september: Höstinternat i Torekov

3 november – 2 december: Historisk metod (internat 10–11 november samt 26–27 november)

 

 

 

Kommande disputationer

Martin Englund disputerar i historia vid Södertörns högskola den 9 maj på avhandlingen Vi, de fördrivna. Historiska erfarenheter hos polska judar som kom till Sverige 1967–1972. Disputationen äger rum kl. 10.00–12.00 i sal MA648, Moas båge. Opponent är Henrik Rosengren, Lunds universitet.

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

Skrivreträtt på Blåsingsborg

Den 20–22 augusti bjuder Forskarskolan in till skrivreträtt, den här gången på Blåsingsborgs gårdshotell nära Kivik på Österlen. Här ges möjlighet att i en rofylld lantlig miljö ägna sig helhjärtat åt skrivande. Som vanligt medverkar Cecilia Trenter, historiker vid MAU, som skrivcoach och reträtten inleds med en föreläsning om skrivprocessen. Vi har plats för 15 doktorander. Anmäl dig här senast den 20 maj.

Se här om Blåsingsborg. 

 

 

 

Anmäl dig till Forskarskolans kurs i historisk metod!

Mellan den 3 november – 2 december ger Forskarskolan åter sin kurs Historisk metod. Lärare är Sara Ellis Nilsson från Linnéuniversitetet och Martin Ericsson från Lunds universitet. Kursen består av två internat som äger rum 10–11 november (Hotell Gässlingen, Skanör) och 26–27 november (Bjärsjölagårds slott). Kursen är öppen också för doktorander utanför Forskarskolans samarbete.

Kursen omfattar 7,5 hp och handlar om metoder inom historisk forskning. Den vänder sig till doktorander som befinner sig i inledningsskedet av forskarutbildningen. Målet är att deltagarna dels ska utöka sina kunskaper om historiska metoder och fördjupa sin reflektion över det egna avhandlingsarbetet, dels höja sin generella forskningskompetens och historievetenskapliga allmänbildning. Detta sker genom att deltagarna sätter sig in i en rad metoder som används inom historisk forskning och får möjlighet att diskutera de möjligheter och utmaningar dessa för med sig. Kursen utgår från ett deltagaraktivt arbetssätt.

Examination sker genom aktivt deltagande i seminarierna på de båda internaten och i form av skriftliga uppgifter av varierande längd och karaktär.

Forskarskolan står för kost, logi och resa i samband med de fysiska träffarna. För externa deltagare (doktorander som inte ingår i Forskarskolan) tas en kursavgift på 6000 SEK ut. Om externa doktorander är i behov av extra övernattning inför kursmomenten så bekostas dessa av respektive doktorands heminstitution. 

Deadline för anmälan är den 5 september på denna länk.

 

 

 

Höstinternat i Torekov 17–19 september

Den 17–19 september håller Forskarskolan höstinternat på Torekov hotell. Doktorander kan som vanligt välja på att lägga fram utkast till internationella artiklar, avhandlingstexter eller göra en mittavstämning.

Internationell artikel

Den text som läggs fram på internatet fungerar som ett första utkast till en möjlig framtida artikel. På internatet kommer en inbjuden gäst att kommentera texten med fokus på de speciella genrekrav som gäller för internationella tidskrifter.

Textens tema och problemställning bör grundas i avhandlingsprojektet. Ett tips kan vara att anknyta till ett problem i det internationella forskningsläget och använda den egna forskningen för att belysa och diskutera detta. Ett annat tips kan vara att lyfta fram någon aspekt från den egna forskningen och visa på hur denna kan vara av intresse för det internationella forskningsläget. Det är också viktigt att tydliggöra motivet, varför era argument är viktiga i ett större sammanhang. Fundera även över vilken typ av tidskrift och målgrupp ni vill skriva för när ni väljer problemställning. Vad har tidskriften för utgivningspolicy, brukar de publicera artiklar av ert slag och är det en tidskrift som läses av de som ni vill bli lästa av.

Texterna ska vara cirka 15–20 sidor, 12 pkt, Times New Roman eller motsvarande.

OBS: I år bekostas ingen språkgranskning av utkast till internationella artiklar. Dock erbjuder vi språkgranskning om man sedan går vidare med ett utkast och skickar in till en internationell tidskrift. Se hemsidan för mer information.

Deadline för de internationella texterna är den 1 september och de lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Avhandlingstext

Alla doktorander som kommit en bit på väg är välkomna att delta med en text utifrån sin forskning. Vi räknar med att doktorander kommenterar på varandras texter i par. Deadline för avhandlingstexterna är den 1 september och de bör omfatta cirka 15–20 sidor. Texterna lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Mittavstämning

Vi erbjuder företrädesvis doktorander som befinner sig mitt i sina avhandlingsprojekt att vara med i en mittavstämning som ger möjlighet att reflektera kring det aktuella läget och vägen framåt under sista fasen av avhandlingsskrivandet.

Mittavstämningen består i att:

  1. Hålla en kort muntlig presentation om avhandlingsprojektet (5–10 minuter).
  2. Diskutera en text där doktoranden kort redogör för var hen befinner sig i arbetet, en preliminär disposition av avhandlingen, en tidsplan samt en reflektion om preliminära resultat och även eventuella utmaningar i arbetet (cirka 5 sidor).

Avstämningen inkluderar båda punkterna. En senior forskare från forskarskolesamarbetet kommenterar. Deadline för texten till mittavstämningen är den 1 september och den ska lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

-----

Anmälan är nu stängd.

Om ni har frågor som rör de olika seminarierna, kontakta Cecilia Riving.

 

 

 

FYB-konferens i York 12–13 maj

Årets doktorandkonferens i samarbetet mellan Nationella forskarskolan i historiska studier, University of York och Universität Bielefeld äger rum i York den 12–13 maj. Vi reser dit den 11 och hem den 14 maj. Anmälan är nu stängd. Vid frågor, vänd dig till Henrik Rosengren.

(Bild: CC BY 2.0)

 

 

 

REFLEKTIONER OCH REPORTAGE

 

 

 

Fem frågor till Martin Englund

Den 9 maj disputerar Martin Englund i historia vid Södertörns högskola på avhandlingen Vi, de fördrivna. Historiska erfarenheter hos polska judar som kom till Sverige 1967–1972. Vi ställde fem frågor till Martin.

 

Beskriv din avhandling i fem meningar.

Avhandlingen heter Vi, de fördrivna; historiska erfarenheter hos polska judar som kom till Sverige 1967–1972 och den handlar om de cirka 3000 polska judar som kom till Sverige i och med en antisemitisk kampanj som initierades av den polska regimen. Studien är utförd enligt en hermeneutisk oral history och är främst baserad på levnadsberättelser och intervjuer som samlats in i samarbete med Nordiska museet och deras insamlingsplattform Minnen.se. I avhandlingen tecknar jag en erfarenhetskronologi som är grundläggande för dessa svenskpolska judars historiska berättande. Det finns två grundläggande brytpunkter som interagerar med varandra i deras historiska orientering; den första och mest betydelsefulla är Förintelsen medan den antisemitiska kampanjen med migrationen till Sverige utgör den andra. Deras historiska erfarenheter befinner sig nära 1900-talets mest centrala händelser men de utmanar på flera sätt den dominerande historiekulturen i skildringen av det judiska Polen före kriget, av Förintelsen och av livet i Folkrepubliken Polen samt den antisemitiska kampanjen.

Berätta om ett fint eller roligt minne från tiden i Forskarskolan.

Jag minns massor av trevliga och inspirerande sammankomster på skånska slott och herresäten. Kanske skrivreträtten på Drakamöllan var allra mest fantastisk. Där sprang jag vilse på heden och mötte en flock hästar, ganska mycket Astrid Lindgren-Tolkien-fantasy-stämning. Jag har tyvärr ingen härlig anekdot som tål att möta offentlighetens ljus i ett nyhetsbrev. I början av min doktorandtid var det väldigt fint att upptäcka historiker-Sverige tillsammans med Liza Jakobsson.

Vilka är dina tre bästa tips för att klara doktorandtillvaron?

1. Var inte strategisk, gå på lust och intresse. Sträva inte efter meritering utan anta arbetsuppgifter och samarbeten som känns meningsfulla i sig.

2. Skriv, skriv gärna bra men skriva dåligt är också bra. Varva med träning, gärna tillsammans med kollegor. Jag rekommenderar basket, styrkelyft eller brasiliansk jiujitsu.

3. Lyssna inte för mycket på tips och undvik manlig prestationslitteratur.

Detta hade jag inte kunnat vara utan under min tid som doktorand.

Förståelse och stöd från min familj. Polska judar som ville vara med och berätta om sitt liv. En arbetsplats med skrivbord, bokhyllor och framför allt massor av fina kollegor.

Detta ser jag fram emot att göra efter disputationen.

Tänka nytt och tänka fritt. Kasta mig in i nya projekt. Ta sommarlov. Vara en social och kreativ varelse på fritiden.

 

 

 

Rapport från karriärinternatet i Mossbylund

I mitten av april samlades åtta doktorander på Mossbylunds gårdshotell för Forskarskolans karriärinternat. Under tre dagar diskuterades olika aspekter av livet efter disputation. Inbjudna gäster – Jenny Björkman, Martin Olin, Tobias Svanelid, Dick Harrison, Terese Anving, Odeta Rudling, Liesbeth Geevers och David Larsson Heidenblad – delade generöst med sig av sina erfarenheter och tips. Samtalen kretsade kring de möjligheter som står till buds efter disputationen men också de utmaningar och svårigheter som kan behöva tacklas. Ambitionen med internatet var att öppna för en ärlig och meningsfull diskussion kring framtida karriärval. Dessa diskussioner ägde rum i helgrupp men också under middagar, kaffepauser, strandpromenader och spabad. 

Tack för trevliga och givande dagar!

(Foto: C Riving)

 

 

 

Kulturstafetten fortsätter!

I varje nyhetsbrev tipsar en av Forskarskolans doktorander om skönlitteratur, film, TV-serier, konst eller någon annan kulturform som antingen har historisk tematik eller historiskt ursprung. Förra gången skickade Karl Vesterberg stafettpinnen till Rebecka Dahlkvist, doktorand i historia vid Göteborgs universitet.

 

Cortellesi Det finns alltid en morgondag (2023)

Mot bakgrund av demokratins populistiska pervertering och ifrågasättanden av kvinnors rättigheter jämförs vår samtid ofta med 1930-talet. Detta gör redan det faktum att Paola Cortellesis lysande film utspelar sig i Rom strax efter befrielsen från fascister och nazister till något upplyftande.

Det är dock ingen enkel seger för en okomplicerad frihet som skildras i berättelsen om arbetarhustrun Delia som sliter på underbetalda extrajobb för att sedan gå hem och bli uppklådd av sin man. Filmens centrala vändning består i att hennes förhoppning om tonårsdotterns förlovning med en rik pojke förbyts i andra drömmar om en ljusare morgondag.

Cortellesi för estetisk dialog med den italienska neorealismen, men till skillnad från klassikern Cykeltjuven (1948) är det alltså en mor och en dotter, inte en far och en son, som fokuseras. Vidare utmanar filmen 1900-talets arbetarklasskildringar i att misärens melodramatiska övertoner uteblir – det är mästerligt att kunna göra en svartvit film om fattigdom och våld så rolig. Utan att sentimentalisera, men också utan att skoja bort, det materiella eländet gestaltas en mänsklig och kvinnlig värdighet som förmår höja sig över all yttre nöd.

Genom den narrativt sett geniala händelseutvecklingen utmanas klichéer på löpande band hela vägen till det oväntade slutet. Filmen blir kanske till slut en hyllning till om inte politikens möjligheter så åtminstone de ljuva drömmarna om dem. Framför allt väckte den hos mig ny lust att undersöka frågornas fråga – den om vad frihet kan bestå i.

Jag skickar vidare till Eleonor Ivdal.

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Martin Englund: 9 maj, disputation (SH)
  • Anton Öhman: 15 maj, slutseminarium (LU)
  • Karl Vesterberg: 22 maj, slutseminarium (LU)
  • Anne Ladefoged: 11 juni, slutseminarium (LU) OBS: Nytt datum
  • Emma Forsberg: 4 september, slutseminarium (LU) OBS: Nytt datum
  • Evelina Kallträsk: 26 september, disputation (LU)
  • Trine Gaarde Outzen: 17 oktober, disputation (LU)
  • Rikke Lie Halberg: 30 oktober, slutseminarium (LU)
  • Magnus Borg: 6 november, slutseminarium (LU)

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Biträdande verksamhetsansvarig: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber (tjänstledig under våren 2025), Cecilia Riving

Koordinator: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

 

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
 
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2025-04-30