Historiska institutionen | Humanistiska och teologiska fakulteterna

David Larsson Heidenblad får anslag från Handelsbankens forskningsstiftelser

2019-05-15

Hur blev Sverige ett land av investerare?

Den frågan ska David Larsson Heidenblad nu gripa sig an. I projektet A Nation of Everyman Investors: Stock Saving and the Circulation of Financial Knowledge in Sweden 1978–2018 kommer han att undersöka de genomgripande förändringar som den svenska spar- och investeringskulturen har genomgått. I fokus står hur Aktiespararnas riksförbund sökt popularisera och sprida kunskap om aktiesparande.

Den övergripande målsättningen är att bidra med nya insikter kring hur ett samhälle präglat av en utbredd skepsis mot finansiella marknader (Sverige på 1970-talet) har omvandlats till ett land av investerare (Sverige på 2000-talet). Därigenom kommer projektet ge ett viktigt bidrag till svensk samtidshistoria och öka förståelsen för de historiska processer vi lever i.

Läs en sammanfattning av projektet här.