Lunds universitet

Nyhetsbrev från Nationella forskarskolan i historiska studier (mars 2023)


VIKTIGA DATUM


 

Deadlines

⇒ 10 mars: deadline att anmäla sig till karriärinternat för doktorander antagna 2021 eller tidigare

⇒ 15 mars: deadline för anmälan till FYB-konferensen i Bielefeld

⇒ 14 april: deadline för doktorander att anmäla sig till höstinternatet i Mölle

⇒ 5 maj: deadline för seniora att anmäla sig till höstinternatet i Mölle

 

Övriga händelser

16 februari – 21 mars: Historisk teori

27–28 mars: Workshop om metaproblem i tidigmodern forskning

17–19 april: Karriärinternat för doktorander antagna 2021 eller tidigare

31 maj – 2 juni: FYB-konferens i Bielefeld

16–18 augusti: Skrivreträtt på Drakamöllan

20–22 september: Höstinternat i Mölle

 

 

 

VAD HÄNDER INOM SAMARBETET?

 

 

 

Anmäl er till karriärinternatet 17–19 april för doktorander antagna 2021 eller tidigare

Den 17–19 april arrangerar forskarskolan ett karriärinternat på Mossbylund (vackert beläget på sydkusten) för samtliga doktorander i forskarskolans samarbete som antogs 2021 eller tidigare (OBS att inbjudan alltså har utvidgats och inte bara gäller de som antogs just år 2021).

Vid internatet kommer vi diskutera hur ni planerar er forskarutbildning och hur ni tänker om tiden efter disputationen. Syftet är att doktoranderna ska få tillfälle att reflektera kring sin arbetsprocess i relation till personliga drivkrafter och framtida professionella vägval.

Internatet kommer bestå av föreläsningar och diskussion i större och mindre grupper samt praktiska moment. Ni kommer också få ett exemplar av Monica Janfelts bok You and your PhD. Essential career advice for doctoral students (2021) som underlag för diskussionen.

Anmäl er på denna länk senast den 10 mars.

För frågor, kontakta Maria Småberg.

Se här om Mossbylund.

Varmt välkomna!

---

Program

Måndag 17 april

12.00–13.30 Lunch

13.30–15.00 Inledning samt reflektion och diskussion utifrån forskarskolans aktiviteter 

15.00–15.30 Paus med fika

15.30–17.00 Carolina Jonsson Malm: Om karriärvägar och generella strategier för att söka forskningsmedel.

19.00 Middag

Tisdag 18 april

7.30–8.30 Frukost

08.30–10.15 Egen tid 

10.15–10.45 Paus med fika

10.45–12.00 Hur jämställt är det i högskolan? Kvinnors och mäns förutsättningar att bedriva forskning. 

12.00–13.00 Lunch

13.15–15.00 Dick Harrison och Tobias Svanelid: Humanisten och vetenskaplig förmedling 

15.00­–15.30 Paus med fika

15.30–17.15 Patrick Amsellem: Humanisten och det offentliga 

19.00 Middag

Onsdag 19 april

7.00­­–8.00 Frukost

8.30­–10.15 Liesbeth Geevers och Wiebke Kolbe: Humanisten och det internationella 

10.15­–10.45 Paus med fika

10.45–12.30 David Larsson Heidenblad: Humanisten och deadlines samt seminarium kring Monika Janfelts bok. Hur kan man tänka kring karriär? 

12.30­–13.30 Lunch med avslutningsdiskussion

13.45 Hemfärd

---

(foto: Mossbylund)

 

 

 

Följ med till Bielefeld 31 maj – 2 juni!

Varje år arrangeras en doktorandkonferens inom samarbetet mellan forskarskolan, University of York och Bielefeld Universität. I år är Bielefeld värd för konferensen och den äger rum den 31 maj till 2 juni. Alla doktorander inom forskarskolans samarbete är välkomna att bidra med en presentation av sin forskning på 10–12 minuter (i grupper om 5–6 deltagare). Konferensen ger en mycket god övning i att kort och koncist presentera sin forskning i ett internationellt sammanhang.

Forskarskolan betalar resa och boende för doktorander. 

Anmäl dig genom att skicka ett abstract om ditt avhandlingsprojekt (ca en halv sida) till Kajsa Weber senast den 15 mars.

 

---

Tidigare då FYB-konferensen hållits i Bielefeld har bland andra Martin Andersson, dåvarande doktorand i historia vid SH, samt Peter Bauer, doktorand i historia vid MAU, deltagit. Här är deras reflektioner:

Som tur var erbjöd forskarskolan då de internationella internaten, vilka liksom doktorandkonferenserna med Bielefeld och York var bland de mest givande aktiviteter som anordnades under min tid, samt skrivbordsbytena, där jag fick nöjet att tillbringa ett par lärorika veckor just nere i Bielefeld – att det serverades westfalisk husmanskost i matsalen när vi var där gjorde ju inte saken sämre. / Martin Andersson

Förutom det inledande året har jag även försökt vara så aktiv jag kan i forskarskolans internationella samarbeten med University of York respektive Bielefeld Universität. Deltagandet i forskarskolans internationella konferens och internat har lett till att jag fått möjlighet att få feedback från doktorandkollegor och seniora forskare vid samarbetsuniversiteten. Genom detta har jag inte bara fått inblick i hur historieämnet står sig internationellt utan även fått möjlighet att ta del av perspektiv som finns på andra lärosäten. Hösten 2019 var jag även två veckor i Bielefeld på ett skrivbordsbyte som finansierats av forskarskolan. / Peter Bauer

Picture: Orkomedix, CC

 

 

 

Anmäl er till höstinternatet i Mölle 20–22 september!

Den 20–22 september är det återigen dags för forskarskolans årliga höstinternat. Precis som förra året ses vi på Grand Hotel i Mölle för att diskutera doktorandernas utkast till internationella artiklar, avhandlingstexter samt mittavstämningar.

Internationell artikel

Först och främst uppmuntrar vi alla doktorander att utnyttja den fina möjligheten att få hjälp med att publicera en artikel i en internationell tidskrift. Den text som läggs fram på internatet fungerar som ett första utkast till en möjlig framtida artikel. På internatet kommer en inbjuden internationell gäst att kommentera texten utifrån de speciella genrekrav som gäller för internationella tidskrifter.

Textens tema och problemställning bör grundas i avhandlingsprojektet. Ett tips kan vara att anknyta till ett problem i det internationella forskningsläget och använda den egna forskningen för att belysa och diskutera detta. Ett annat tips kan vara att lyfta fram någon aspekt från den egna forskningen och visa på hur denna kan vara av intresse för det internationella forskningsläget. Det är också viktigt att tydliggöra motivet, varför era argument är viktiga i ett större sammanhang. Fundera även över vilken typ av tidskrift och målgrupp ni vill skriva för när ni väljer problemställning. Vad har tidskriften för utgivningspolicy, brukar de publicera artiklar av ert slag och är det en tidskrift som läses av de som ni vill bli lästa av.

Texterna ska vara cirka 15–20 sidor, 12 pkt, Times New Roman eller motsvarande.

Forskarskolan bekostar språkgranskning av texter både inför höstinternatet och inför eventuell publicering i en internationell tidskrift (upp till två år efter disputation). Ange önskemål om språkgranskning i samband med anmälan till internatet. Deadline för inlämning av texter för språkgranskning är den 15 juli.

Deadline för de internationella texterna är den 13 september och de lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Avhandlingstext

Alla doktorander som kommit en bit på väg är välkomna att delta med en text utifrån sin forskning. Vi räknar med att doktorander kommenterar på varandras texter i par.

Deadline för avhandlingstexterna är 13 september och de bör omfatta cirka 15–20 sidor. Texterna lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

Mittavstämning

Vi erbjuder företrädesvis doktorander som befinner sig mitt i sina avhandlingsprojekt att vara med i en mittavstämning som ger möjlighet att reflektera kring det aktuella läget och vägen framåt under sista fasen av avhandlingsskrivandet.

Mittavstämningen består i att:

  1. Hålla en kort muntlig presentation om avhandlingsprojektet (5–10 minuter).
  2. Diskutera en text där doktoranden kort redogör för var hen befinner sig i arbetet, en preliminär disposition av avhandlingen, en tidsplan samt en reflektion om preliminära resultat och även eventuella utmaningar i arbetet (cirka 5 sidor).

Avstämningen inkluderar båda punkterna. En senior forskare från forskarskolesamarbetet kommenterar. Deadline för texten till mittavstämningen är 13 september och den ska lämnas in som PDF via e-post till Ariadne Fioretos.

-----

Anmäl deltagande och vilken typ av text ni vill lägga fram här senast den 14 april.

Doktorander antagna 2022 är välkomna att delta utan text. Även andra doktorander är välkomna att delta enbart som kommentatorer. Anmäl er här senast den 14 april.

Det är också viktigt att antingen huvudhandledarna eller de biträdande handledarna är med på internatet. Doktoranderna uppskattar mycket när seniora deltar i diskussionerna. Handledare får även ersättning i timmar utifrån sin närvaro. Handledare/seniora anmäler deltagande här senast den 5 maj.

Om ni har frågor som rör de olika seminarierna, kontakta Maria Småberg.

Varmt välkomna att anmäla er!

(Foto: CC)

 

 

 

REFLEKTIONER OCH REPORTAGE

 

 

 

Lyckat PM-internat i Höör

De tre första dagarna i februari samlades doktorander och seniora på Stiftsgården Åkersberg i Höör för forskarskolans årliga PM-internat. De doktorander som började sin forskarutbildning 2022 presenterade sina projekt och doktorander från tidigare generationer kommenterade. Internatet innehöll även en föreläsning av Joanna Michlic, gästforskare vid Historiska institutionen i Lund. Det blev tre givande och trevliga dagar!

(foto: A. Fioretos)

 

 

 

Kommande disputationer och slutseminarier

  • Johanna Thorelli: 12 maj, disputation (GU).
  • Martin Johansson: 12 maj, disputation (SH).
  • Kristoffer Edelgaard: 17 maj, disputation (LU).
  • Pavol Jakubec: 23 maj, slutseminarium (GU).
  • Lovisa Olsson: 26 maj, disputation (SH). 
  • Emma Hall: 26 maj, disputation (MAU).
  • Peter Bauer: 2 juni, disputation (MAU).
  • Julia Håkansson: 9 juni, disputation (MAU).
  • Trine Gaarde Outzen: 28 september, slutseminarium (LU).

Forskarskolan bokar och bekostar resor för de doktorander i samarbetet som vill delta på slutseminarier och disputationer. Hör av er till Ariadne Fioretos.

 

 

 

 

Kontaktinformation

Verksamhetsansvarig: Henrik Rosengren

Studierektor: Joachim Östlund

Biträdande studierektor: Maria Småberg

Utbildningskoordinatorer: Kajsa Weber och Cecilia Riving

Administratör: Ariadne Eleni Fioretos

 

 

Forskarskolans nyhetsbrev

Nyhetsbrevet görs i Lund av Cecilia Riving och kommer ut i början av varje månad (10 gånger per läsår). Det innehåller all väsentlig information inom FS. Om du vill ha med något i nyhetsbrevet, skriv till Cecilia.

 
facebook
Redaktör: Cecilia Riving
Forskarskolan i historiska studier
Uppdaterad: 2023-03-01